A komposzt a király, ha egészséges, termékeny kertet szeretnénk. A komposzt növényeink természetes tápanyagforrása. De mi van, ha baj van a komposzttal? Túl nedves? Túl száraz? Bogaras? Gyomos? Segítünk!
Nedves, ragacsos komposzt
Ilyenkor három tényező okolható: rossz a levegőzöttség, sok magas nedvességtartalmú anyag került a komposzt, kevés a nitrogén. A túl nagy nedvesség tartalmú anyagok bekerülése összetapadáshoz vezet, ami meggátolja, hogy a levegő a halomba kerüljön. Ha a szabadon hagyott komposzt halomra hosszan esik az eső, ez a probléma tovább fokozódik. Ilyenkor elszaporodnak az anaerob baktériumok, és a komposztképződés folyamata lelassul. A halomban elszaporodnak továbbá a rovarok, csigák, a hőmérséklete nem emelkedik, a gyommagvak életben maradnak, és alig várják, hogy kikelhessenek.
Ilyenkor a komposzthalmot át kell forgatni, erre a legmegfelelőbb az ásóvilla. Fel kell lazítani, majd le kell fedni, ha csapadékos idő várható.
Egyébként jól szellőző, porózus anyagokkal takarjuk a komposzthalmot, hogy lelégző egyben oltalmazó is legyen.
Gazdagítsuk a komposztot konyhai hulladékkal, hogy növeljük a nitrogéntartalmát, adjunk hozzá száraz szalmát, száraz leveleket, hogy javítsuk a szerkezetét. Ezzel beindíthatjuk a komposztot, és, ha hetenként átforgatjuk, megszüntetjük a problémát.
Száraz, poros komposzt
Száraz, poros a komposzt? Mindegy, hogy milyen agyagot komposztálunk, ha a komposzt száraz, a baktérium nem szaporodnak, és a komposzt nem tud beindulni. Ezt a hibát azonban egyszerű kiküszöbölni. Öntözzük meg a komposzthalmot!
Akkor jó a komposzt, ha a belekerülő összetevők annyi nedvességet tartalmaznak, mint a nedves szivacs. Ezt most úgy fogjuk elérni, hogy egy körkörös öntözőt állítunk a halom tetejére, és nagyjából egy órát járatjuk. Akkor jó, ha a halom közepe is nedves lesz.
Ezzel a halom életre kel. Ha még mindig nem észlelünk melegedést, a komposzt halomban kevés a nitrogén. Ehhez próbáljuk a halomban az összetapadt részeket szétdarabolni, és adjunk hozzá pl. nitrogénben gazdag anyagokat, majd kupacoljuk újra. Nitrogén pótlásra való a szaru- vagy vérliszt, a juh-, kecske- és sertéstrágya, a marhatrágya leve vagy erjesztett csalánlé. Cikk ajánlat: Csirkék a kertben; A nitrogén trágyázás haszna és mértéke
Ha a halom beindult, ne hagyjuk többé kiszáradni. Néha akár olyan gyakran kell a komposzthalmot öntözni, mint a rózsatöveket a nyári melegben.
Bogaras komposzt
Ezek részben ászkarákok, amelyek a komposztban került anyagok lebontásában játszanak szerepet. A jelenlétük nem okoz problémát. De a komposzt felhasználása előtt a komposzt átrostálásával meg kell szabadulni tőlük.
A komposzt azonban meg is hangyásodhat vagy elszaporodhatnak benne a fülbemászók. Ők szintén veszélytelen komposztbontók, de jelezhetik, hogy a komposztképződés lelassult!
Akkor szabadulhatunk meg tőlük, ha a komposzt hőmérséklete megemelkedik. Rakjuk át a halmot, öntözzük meg, ha elegendő kaszálék, levél, kerti hulladék van benne, adjunk hozzá nitrogénben gazdag adalékokat. Legalább kéthetente rakjuk át a komposzthalmot.
Ha már a felhasználás előtt vagyunk, egyszerűen terítsük szét a felhasználandó komposztot. A bogarak nagyon hamar letűnnek belőle.
Gyomos komposzt
Sokszor a kellően meleg komposzt halomban is maradnak életképes gyommagvak, amelyek a jó melegben kicsíráznak. Nincs más hátra, húzgáljuk ki őket gyökerestül.
Büdös komposzt
Ha orrfacsaró ammóniaszag árad a komposztból túl sok a nitrogéntartalmú anyag benne. Esetleg túl nedves, és elszaporodtak benne az anaerob baktériumok. Ezek rothasztási folyamatokat indítanak be. Ha egész légytenger veszi körül, túl sok konyhai hulladék került bele. Ha átrakjuk a komposztot, szétszedjük az összetapadt darabokat, és az érettebb rész belekeveredik illetve fölülre kerül, máris megoldottuk a problémát. A túl sok konyhai hulladék akkor bomlik megfelelően, ha jól felaprítjuk és gondosan bedolgozzuk a kupacba.
Ha trágya került a komposztba, hígítsuk fel lassan bomló kaszálékkal, fűnyesedékkel, avarral. Ha már jól felmelegedett a halom, elmúlik a kellemetlen szag is.
Aktivátor gyorskomposzthoz
(Forrás: tanacsok.atw.hu)
Hozzávalók kamilla, pitypanglevél, macskagyökér virágja, cickafark, csalánlevél, tejcukor.
A gyógynövényeket szárítjuk, porítjuk, finom szitán átszitáljuk.
- 1 csepp mézet elkeverünk 1 csapott teáskanál tejcukorban, hozzáadunk minden gyógynövényből 1-1 teáskanállal.
- 1 teáskanál keverékhez adunk 0,5 liter esővizet.
- 24 órás állás után használhatjuk. Lyukakat ütünk a kazalba egymástól 30-40 cm távolságra, 1-1 kyukba 6 ek. oldatot töltünk, majd a lyukat betümjük száraz talajjal.
- A komposztoltást akkor végezzük, amikor a nyersanyag már kissé összeért (megroskadt–kb. 7-8. napon).
Átrakás nélküli komposzt
A komposzthalmot ajánlott kéthetente, amikor a hőmérséklete eléri a 60 fokot, átrakni. Sokunknak azonban nincs ideje, lehetősége erre. Például előre gyártott komposztálóedényt használunk. Mi a teendő ilyenkor?
Ha jól halmozzuk fel a komposztálandó anyagokat, elkerülhetjük az átrakást. Ezt a következő módon tehetjük:
- A teljes lebomlás érdekében aprítsuk fel, és jól keverjük össze a komposztálandó anyagokat. Használjunk aprítógépet vagy ennek híján fűnyírót, ami a szétterített komposztálni szánt anyagokat felaprítja, kivéve a gallyakat, mert azok tönkre teszik a fűnyíró pengéjét. Gallyak aprítására szecskázógépre van szükség. Egy kis teljesítményű gép nem olyan nagy befektetés, megéri az árát. Ezután az aprított hulladék mehet a komposztba. Ezzel a korhadási folyamatokat segítjük.
- Ha erre nincs módunk, rétegeljük a komposztálásra szánt anyagokat. Váltogassuk a zöld és barna alkotórészeket, azaz a kerti hulladékot fű nyesedék, trágya, konyhai hulladék (zöld), vagy faapríték, papírhulladék, avar (barna) .
- Próbáljunk kész komposztot vagy humuszos kerti földet, elhasznált virágföldet is tenni a halomba, hogy a komposztba kerülhessenek a hasznos baktériumok. És ahogy épül a halom, öntözzük be.
- Az új réteget dolgozzuk össze a régivel, amennyire csak lehetséges.
Az eljárást hideg komposztálásnak is hívják. Ezzel a módszerrel legalább hat hónap kell ahhoz, hogy kész komposzthoz jussunk .
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás